FŐOLDAL - PÁLYÁZAT - HÍREK/ESEMÉNYEK - TORMAY CÉCILE KÖR - TORMAY ÉV PROGRAMJAI - AZ ÍRÓNŐRŐL - TORMAY CÉCILE MŰVEI - MEGVÁSÁROLHATÓ KIADVÁNYOK

Tormay Cécile Kör
„Volt egyszer egy Napkelet” DVD


Külön köszönet illeti a mátraházi Residence Ózon**** Conference & Wellness Hotelt, hogy különdíjaival segíti a DVD-hez kapcsolódó Napkelet pályázatot.

Részletek a „Volt egyszer egy Napkelet” című filmből:

Kinek és hogyan adjuk a „Volt egyszer egy Napkelet” című filmünket?

Tisztelt DVD filmet Igénylő és Szervező, kedves Honfitárs!

    Nagyon örülünk jelentkezésének, és köszönjük érdeklődését. Filmünk ingyenes, azonban tudnia kell, hogy az alkotóknak nagyon sokba került. Nem fogadunk el érte egyetlen fillért sem, és Ön vagy a filmet vetítő szervezet/ cég sem kérhet belépőt érte. Kérjük, hogy ezt a legkomolyabban tartsák be. Ugyanakkor azt kérjük, hogy legyen alkotótársunk, és a filmet minél több példányban másolja le, hogy az alább részletezett költségei fajlagosan csökkenjenek.
    Ahhoz, hogy Önnek eredeti DVD filmet küldhessünk, meg kell ismernie, hogy, mi a célunk vele, miért van kevés példányunk, és ezért milyen feltételekkel vagyunk kénytelenek adni/küldeni belőle.
    Célunk, hogy mindenki, aki féligazságokat és hazugságokat (is) tanul(t) az iskolában, az halljon a felejtésre ítélt magyar irodalomról. A film a Klebelsberg alapította Napkelet folyóiratról szól. Főszerkesztője az irodalmi Nobel-díjra jelölt Tormay Cécile volt. A lap több értelemben is felülmúlta a Nyugat színvonalát.

    Tudnia kell, hogy nem azért adjuk ingyenesen a DVD-t, mert szponzorok vagy mecénások támogatták. Szeretnénk tájékoztatni, hogy mekkora a film értéke — nem a valóságos, hanem csak az —, amely ráfordított anyagiakban egyáltalán kifejezhető. Pusztán azért, hogy együtt gondolkozzunk felőle. Kérem, hogy ezért olvassa el a következőket, mielőtt igényelné a filmet.
    A Volt egyszer egy Napkelet című filmünket anyagi támogatás híján eddig mindössze 200 példányban tudtuk elkészíteni. Ebből rögtön sejthető, hogy jelenleg egy darab DVD költsége igen magas, holott az alkotók nem kértek, és nem kaptak érte ellenszolgáltatást. A film az alkotók következő elméleti és gyakorlati költségeivel járt:
    Az élő előadás és a film alkotói missziós munkaként ingyenesen vállalták a fellépést és a film elkészítését. Az előadás és a film készítése másfél éves munkát jelentett a forgatókönyvek írójának-szerkesztőjének, és az alkotótársaknak is többször több hetet. Ehhez jön a film felvételének, vágásának, nyersanyagoknak és a borító nyomdaköltségeinek ára, a többszöri több napos utazások Veszprémbe a film vágása érdekében, továbbá a szervezés és egyeztetés telefon, stb. költségei. Bármennyire hihetetlen, de ez azt jelenti, hogy a munka valós ellenértékét még minimál bérrel(!) és szerényen számolva is legalább 2 millió forintra tehetjük, így jelenleg 1 db DVD ára legalább 15-20 ezer forintba kerülne.

    Érthető, ha ezek után azt szeretnénk, hogy a komoly értéket képviselő film ne a szervezésre, oktatásra rá nem érő vagy nem akaró (habár jó szándékú) honfitársaink fiókjában lapuljon! S még csak ne is pusztán arra szolgáljon, hogy pár százan lássák. Ennél többet remélünk: a célunk az, hogy iskolákban, egyetemeken és közösségekben sokan megnézzék, és minél többen másolják le a DVD-t. Ha Ön ezekben segít, akkor egyrészt a gigászi eszmei összeget is csökkenti, amibe a film előállítása került, másrészt segítsége által alkotótársunkká, mi több, a Napkelet munkatársává válik.
    Az érdeklődés a film iránt igen nagy, ezért a következő verziókat ajánlunk, hogy a DVD-ből újabb költségek nélkül adni tudjunk akár évek múlva is:

I. Annak tudunk adni eredeti hibátlan DVD-t, aki vállalja a következőket:

1. Belép a Tormay Cécile Körbe, amely egy baráti társaság, ahol semmiféle tagdíj nincs, és nem is lehet, hiszen nem jogi személy. A belépéshez mindössze nevet, címet, telefont (lehetőleg mobil és vezetékes elérhetőséget) és email címet kérünk, valamint egy nyilatkozatot, hogy a jelentkező szeretne belépni, és a Tormay Cécile írónővel kapcsolatos rendezvényekről tájékoztatást kér.

2. Hozzájárul ahhoz, hogy a Tormay honlapra — www.tormayc.webs.com — föltegyük elérhetőséggel, hogy mikor kért milyen típusú DVD-t, milyen célra, mely közösség számára, továbbá mikor, hol tervezi bemutatását. Ezzel szeretnénk ösztönözni az igénylőt és másokat is szervezésre.

3. Vállalja, hogy a film vetítését közösségben megszervezi, legalábbis megteszi érte azt, amit tud, és ha sikerül, arra a Tormay Kör képviselőjét meghívja. Nem biztos, hogy erre el tudunk menni, de ha igen, azért térítést nem kérünk.

4. A küldött DVD-t lemásolja, és nekünk is küld pár példányt vagy/és továbbadja más közösségnek, akit érdekel, s akivel fölvehetjük a kapcsolatot.

5. Az általunk küldött eredeti DVD filmet legkésőbb 3 hónapon belül visszaküldi. Ebben az esetben mi drótpostán elküldjük a lemez külső és belső borítójának szövegét, amit bele lehet tenni az ottmaradó másolt példányok tokjába is;

6. Amennyiben valaki kiemelkedően szép teljesítményt ér el a szervezés-oktatás területén, például beépíti a tananyagba, stb. az megkaphatja örökbe a filmet.

II. Van egy II. o. filmünk is. Ennek a verziónak egy hibája van: a film utolsó jelenete előtt megáll, és csak úgy nézhető meg a film vége, ha visszalépünk a menübe, és ott az utolsó (15.) jelenetre kattintunk. Sajnálatos módon későn vettük ezt észre, ezért ezek közül kikerültek olyanok, melyeken nincs jelölve e hibája. Az ilyet jelöljük ezentúl „H” jellel, kérjük, hogy jelezze, ha ilyet kapott. Vetítés előtt nézze meg, az Ön filmje végigfut-e! Azoknak, akik nem ragaszkodnak a film végig folyamatos megnézéséhez, vagy akár (pl. iskolai órák keretében) azoknak ez a változat is megfelelhet.
    Aki megelégszik ilyen példánnyal, annak engedményeket teszünk. Ugyan a fentiekhez hasonló feltételekkel tudunk belőle adni, ám a 4. pont alatti másolást nem kérjük, és a DVD fél évig maradhat nála.
    Természetesen az a célunk, hogy a fentieknél egyszerűbben adhassunk örökbe filmeket, ám egyelőre ezzel a módszerrel próbáljuk meg elérni, hogy azok az iskolák, közösségek is megnézhessék, akikhez a híre majd csak hónapok vagy évek múlva fog eljutni. Megértését köszönjük.

III. Azoknak, akik szervezést nem tudnak vállalni, illetve maguk helyett másnak átadni a lehetőséget, azoktól azt kérjük, hogy küldjenek nekünk másolatokat minél nagyobb számban, és 3 hónapon belül az eredetit is. Aki ezt sem tudja vállalni, annak majd másolt példányt próbálunk juttatni, amint beérkeznek az első példányok. Ebben az esetben is kérjük, hogy lépjenek be a Tormay Körbe, és próbálják meg továbbadni az információt.

IV. Az előadás egyébként élőben is megrendelhető kedvező áron. Jelenleg meghívásunk van vele Székesfehérvárra, Mosonmagyaróvárra és Szombathelyre.

Várja érdeklődését, igénylését: Jobbágy Éva, a Tormay Kör alapító-vezetője

+3630-513-9299, [email protected]

Információ, filmrészletek: a www.tormayc.webc.com honlapon

[email protected]

FŐOLDAL - PÁLYÁZAT - HÍREK/ESEMÉNYEK - TORMAY CÉCILE KÖR - TORMAY ÉV PROGRAMJAI - AZ ÍRÓNŐRŐL - TORMAY CÉCILE MŰVEI - MEGVÁSÁROLHATÓ KIADVÁNYOK